miercuri, 14 noiembrie 2007

Borduresti, la nord de Giurgiu














"...si pe urma regele m-a calcat usurel si a coborat in strada! era un copilas..." zise el mandru. "pai si bunicule, cum ai ajuns aici?"

"hai lasati galagia si treceti langa placile astea noi, ca vine acum gletiera si iar ajungeti la gunoi. m-am saturat de voi, va plangeti ca si cand ati fost mare branza."

"hai scoate-o si pe aia, ultima. ia uite frate, asta s-a conservat aici de zici ca e pusa ieri. nici nu zici ca are 30 de ani. de fapt toata strada asta e la fel. nou-nouta. se vede ca au stat numai boieri in zona. foarte tare. dorele, ne mai tii ma mult aici?"

nea gogu nu prea facea treaba ii placea doar sa stea cu gura pe ei. cand au aruncat-o pe fiica mea langa mine nu imi venea sa cred. ne revedeam dupa 40 de ani. arata inca bine. nici nu zici ca are 200 de copii.

"bunicule, cum ziceai ca am ajuns noi sa tinem impreuna placile astea?"

"pai, nepoate, mai intai au trecut unii in niste carute mari, si vorbeau ca ne vor strange pe toti, ca sa ii aduca pe aia noi in locul nostru. apoi, dupa 3 zile, nea gogu a pornit compresorul si le-a povestit pustilor sprijiniti in cozi ca tot el ne-a aranjat si domiciliul asta, si ca sincer lui chiar ii pare rau ca ne da afara, da' unu, sefu', i-a adus din china pe astia noi si ca trebuie ca sa mananca si gura lui o paine, cum ii place lu' gogu sa zica."

"tataie, alea sunt gipuri, habar nu ai! "

"bine, bine, tot carute sunt. asa. si pe urma gogu a pus mana pe dalta aia mare, pneumatica, si a inceput cu unchiu sasa, din capul strazii. eu am fost ultimul. ne-au urcat intr-un camion mare si ne-au dus in infern."

"hai mai baiete, arunca mai cu spor. bai frate, asta e decretel d-ala facut la norma, d-aia e asa puturos. da-mi sticla aia, ma, ce sofer esti tu daca toata ziua bei alcool. noroc ca e mare camionu', nu se rastoarna cu tine..."

"asa, spune bunicule"

"...acolo in infern sunt niste dinti mari, prinsi in falci puternice. doamne cum mai muscau din noi. fara mila, pana am ajund praf si pulbere. cand m-am trezit, eram deja amestecat cu tineret ca tine si o mana uriasa cosea sacul la gura. ne lipeam unul de altul ceva de speriat. asa am ajuns aici, praf pentru lipit faianta de perete."

"hai gata. ati palavragit destul. galeata s-a umplut. vin peste voi......"

"nea gogule, ce-are bre bordurile astea? de ce nu mai e bune, ca e ca noi. ai zice matale ca au 40 de ani? puse de comunisti. nici tata nu i-a prins pe aia de le-au pus, pe dej ala. astie le scoate acu si pune granit d-ala de china. tare primaru' asta ca nu il prinde nimeni si nu ii face nimeni nimic. io vreau ca mircica sa se faca primar, bre, cand s-o face mare. ca e misto, ai bani si masini de care vrei."

"se face pe pizda ma-sii. hai bai dorele, ca numai gura e de tine. e bune bordurili, ce are, da' daca ala le-a cumparat, ne bucuram, ca am dat si noi bani, ca si noi platim impozite, nu? hai sa le incarcam si sa le ducem la macinat, ca are lumea nevoie sa puna faiante si gresii si nu are din ce sa faca prafu'. costica, baga mare, tata."




Niciun comentariu: